Silver är en metall som många av oss tycker om, kanske speciellt i form av olika smycken. Men vad är egentligen silver, vad består det av och vad har silver för kemiska egenskaper? Det går vi igenom i den här artikeln.
Silver är ett grundämne
Silver är ett grundämne, närmare bestämt ett metalliskt grundämne och tillhör gruppen ädelmetaller och myntmetaller. Den kemiska beteckningen för silver är Ag och kommer från latinets argentum som betyder pengar.
Kemiska egenskaper för silver
Silver är en övergångsmetall och är en glimrande vit metall.
Fakta om silver:
- Densitet: 10 490 kg/m3
- Tecken: Ag
- Kokpunkt: 2 163 °C
- Smältpunkt: 961,78°C
Silver har mycket låg resistans och används därför som elektriska ledare när kravet på just mycket låg resistans är ett krav. Silver har även en hög värmeledningsförmåga.
Historia om silver
Silver är idag en mycket populär metall som har använts i tusentals år, men upptäcktes och började användas i större utsträckning mycket senare än både guld och silver. Silver upptäcktes cirka 5000 f.kr och i det forna Egypten var silver mycket dyrare än guld.
Användningsområden för silver
Ett av de vanligaste användningsområdena för silver idag är till smyckestillverkning. Smycken kan innehålla olika stor mängd silver och det allra finaste silvret kallas för sterlingsilver och består då av 92,5 % silver och resten koppar och andra metaller.
Tidigare användes silver mycket till mynttillverkning, men svenska mynt innehåller idag inget silver. Det används också som lödmaterial, till elektriska kontakter och i högkapacitetsbatterier. Föreningen silverklorid är en genomskinlig vätska och används ibland som glascement.
Silver i sjukvården och livsmedel
Silver används också inom sjukvården, då som ett antibakteriellt medel bland annat i vissa förband och i katetrar.
Inom livsmedelsindustrin kan silver användas som ett färgämne. Det förekommer då som E 174 och får endast användas till överdrag av choklad och konfektyrer samt till likör.
Tycker du denna artikel var intressant rekommenderar vi dig också att läsa om det syntetiska ämnet TBT – Tributyltenn.